Domácí višňovka - recept z roku 1924

 

Také máte doma hodně ovoce, že nevíte, co s ním, a nechce se vám zavařovat? Udělejte si domácí likéry! :) My jsme měli první úrodu višní, a byly krásné a velké, ale od loňska máme ještě zásobu zavařenin, a tak jsem udělal višňovku. Samozřejmě jsem se ptal známých, jak ji dělají, ale pro jistotu jsem nahlédl do své knihy Nakládání, zavařování a používání všeho ovoce i zeleniny z roku 1924, která je plná návodů na zužitkování ovoce.

Většina mých známých nakládá višně do kořalky i s peckami. Ale říkal jsem si - co pak s naloženými višněmi, když v nich budou pecky? Takže jsem je vypeckoval podle starého návodu, abych je pak mohl použít do různých desertů a podobně. Postupujte podle návodu - na kilo višní vemte 1/4 kila moučkového cukru, a do velké láhve (kterou napřed vylijete horkou vodou, ale neutíráte) střídavě vkládejte višně a cukr, a kousek skořice a několik hřebíčků. Puškvorec jsem zrovna neměl, ale myslím, že tomu udělá zajímavou chuť, takže pokud jej máte, dejte jej tam také. Na závěr zalijte kořalkou, ideální je domácí. Já jsem použil meruňkovici, která je dost aromatická, protože pálenku z vína už jsem spotřeboval na jiné likéry, ale vůbec to nevadí. Vloni jsem z ní dělal ořechovku, a nijak to v chuti poznat nebylo. 

Poté postavte na slunné místo, třeba za okno nebo na balkon, a nechejte alespoň měsíc ležet. Občas promíchejte, aby se cukr rozpustil. Poté slijte a nechtě višně pořádně okapat, abyste získali co nejvíce likéru. Višně nevyhazujte, ale použijte je do pudinků, k ozdobení dortů a podobně. Jen pozor, budou hodně alkoholické. :D Na mých fotkách vidíte běžnou zavařovací čtyřlitrovku, do které vešlo asi kilo a půl vypeckovaných višní a litr kořalky.


Komentáře

Oblíbené příspěvky