Omáčka "wow wow" (wow-wow sauce) podle původního receptu z roku 1817


Už ani nevím, jak jsem na tuto omáčku narazil. Myslím, že to bylo kdysi, když jsem hledal bizarní anglické recepty, protože anglická kuchyně mě fascinuje. Recept na ni vymyslel William Kitchiner, britský optik a nadšený kuchař, který se proslavil svojí kuchařskou knihou The Cook's Oracle, kterou vydal v roce 1817. Kromě toho je vynálezcem brambůrek, tedy bramborových lupínků, chipsů, anebo alespoň první, kdo tento recept zaznamenal. Proslul také tím, že na rozdíl od většiny autorů kuchařek své doby opravdu sám vařil, uklízel po sobě, a prováděl práce v domácnosti, o kterých psal. 


A mě zaujala jeho omáčka wow wow. Možná tím, že je to taková esence britské kuchyně - ke skrz naskrz provařenému masu podáváte omáčku z octa se zeleninou naloženou v octu. Podává se k dušenému či vařenému hovězímu, a zahuštěná omáčky z hovězího vývaru se dochutí octem, hořčicí, houbovým kečupem (kečup se původně nedělal z rajčat, ale z hub či ryb, to až Američan Heinz je nahradil levnými rajčaty, a začal za pomoci masivní reklamy ve velkém prodávat), portským, listy petržele, nakládanými ořechy a okurkami v octu, a vlastně ji můžete dochutit řadou dalších věcí, jako jsou šalotky nebo víno z nich, estragonový ocet, kapary a podobně, aby byla dost pikantní. Vlastně to není ni neobvyklého. K vařenému hovězímu masu (ze kterého se dělala polévka, a tak se podávalo jako jeden z chodů či jídel) se obvykle podávala pikantní omáčka. Dnes je to obvykle už jen koprová či křenová.

V neděli jsem měl k večeři dušené hovězí roštěnky a Robertovu omáčku, neboli sauce Robert, kterou jsem připravil podle receptu ze stejné doby. Je to také hustá hnědá omáčka na hovězím základu dochucená pálivou hořčicí a octem, a protože mně zbyla, řekl jsem si, že ji zkusím dochutit jinak a podávat s kotletou, abych měl změnu, a vzpomněl jsem si na tento recept. 


Budete tedy potřebovat:

Šťávu z hovězího masa nebo vývar, ve kterém jste připravovali hovězí maso (šťáva z dušeného je lepší)

Máslo a mouku na jíšku v poměru 1:1

Kyselé okurky nebo ořechy v octu nebo obojí nakrájené na malinké kousky

Portské

Estragonový nebo bazalkový ocet, ale pokud si jej nevyrábíte, použijte obyčejný vinný

Listy petržele nasekané nadrobno

Pálivou hořčici, buďto dijonskou, nebo anglickou v prášku (Coleman's mustard)


Pokud se budeme řídit množstvím, jaké je v receptu, rozehřejte v pánvi lžíci másla. Jakmile se rozpustí,  přidejte lžíci hladké mouky, nechejte je chvíli zhnědnout, a zalijte čtvrt litrem hovězí šťávy nebo vývaru. Omáčku musíte alespoň deset minut vařit, aby zhoustla, a mouka se uvařila. Jak bude omáčka horká, přidejte do ní nasekanou petržel, hořčici, nakládanou zeleninu, a dochuťte octem a portským. Může to vypadat, že omáčka bude nepříjemně kyselá, ale vůbec není. Asi je to tím portským, které omáčce dodá jemnou a hladkou chuť, ale pikantní chuť. Při podávání přelijte omáčkou maso, a zbytek v omáčníku.

I když výraz "wow" existuje v angličtině už od 16. století, nepodařilo se mně zjistit, zda měl v roce 1817 stejný význam jako dnes. Každopádně, až omáčku ochutnáte, určitě si řeknete "wow!"


Komentáře

  1. Tento recept jsem našla i v Kuchařce stařenky Oggové jako jeden z Úžasných Recepisů že Zeměplochy. Zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že to převzali, ale nevím, nakolik je recept podobný. :) Ale takto je omáčka velice dobrá.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky