Pomerančová sedlina podle Rettigové pro pořad Pečení na neděli na ČT 1
Na jaře mě oslovila Petra Burianová, známá jako vítězka Peče celá země, a autorka a moderátorka pořadu ČT 1 Pečení na neděli, jestli bych nepřipravil nějaké pečené jídlo. Dlouho jsem hledal, přemýšlel a vymýšlel... Natáčet se mělo v Lednici na zámku a okolí, a měl jsem to štěstí a možnost nahlédnout do jídelních lístků knížete Jana II. z Lichtenštejna, kde jsem hledal inspiraci. Kníže však jedl poněkud střídmě, ale zaujal mě "pomerančový rosol v pohárcích", a vzpomněl jsem si na tento recept, který jsem chtěl už dlouho zkusit.
Rosoly byly oblíbeným sladkým jídlem či desertem napříč 19. století, a tuto proužkovanou variantu najdeme už u Rettigové, coby měšťanské kuchařky, což je recept, který jsem použil. Ttuto, ale i složitější varianty s více druhy barevného rosolu různých příchutí najdeme i u vyšší společnosti a šlechty, jak ukazuje např. ilustrace z kuchařské knihy Johanna Rottenhöffera, dvorního kuchaře Ludvíka II. Bavorského.
Suroviny:
4 menší, stejně velké pomeranče
2 pytlíky želatiny nebo jinou na 2 x 500 ml tekutiny (já používám Dr. Oetker, želatina na vaječnou tlačenku a aspiky, 20g)
Kůru z jednoho pomeranče
Kůru z jednoho citrónu
400 ml červeného vína
Skořice, hřebíček
Pomerančová šťáva z těch čtyř pomerančů
Cca. 300 ml bílého vína
300 (2 x 150) gramů cukru
Postup:
Připravte si čtyři menší, stejně velké pomeranče. V každém ze nich vyřízněte otvor velký asi jako desetikoruna, a lžičkou opatrně vydlabejte obsah včetně bílé hořké vnitřní slupky, ale tak, abyste kůru pomeranče neprotrhli.
Pokud si nejste jistí, změřte si obsah slupky tak, že do ní nalijete vodu, a tu pak přelijte do odměrky. Na menší pomeranč by mělo 200 ml stačit.
První rosol si připravte z vymačkané pomerančové šťávy a dolejte bílým vínem tak, aby toho bylo celkem 400 ml, povařte s citronovou a pomerančovou kůrou, rozpusťte v tom 150 gramů cukru, vmíchejte želatinu – na 400 ml vína použijte želatinu na 500 ml tekutiny, aby rosol hezky ztuhl.
Připravte si druhý rosol: 400 ml červeného vína svařte s kouskem skořice, deseti hřebíčky a 150 gramy cukru. Sceďte koření, a rozmíchejte želatinu na 500 ml tekutiny dle návodu.
Z natáčení jsem byl hrozně nervózní - ono mluvit, když máte připravený text, nebo psát, je jednodušší, než odpovídat na předem neznámé otázky, když u toho musíte vařit, a zároveň vás sleduje čtyřčlenný televizní štáb, je hrozně těžké. :D Pořád jsem se ptal, zda ten záběr nenatočíme znovu, kvůli mému koktání a přeřekům, ale říkali, že to sestříhají, a že "to bude krásné". No, tak posuďte sami v iVysílání České televize. Myslím, že to udělali velice hezky. :)
Komentáře
Okomentovat