Pomerančová sedlina podle Rettigové pro pořad Pečení na neděli na ČT 1

Foto: Ivo Dvořák pro Českou televizi

Na jaře mě oslovila Petra Burianová, známá jako vítězka Peče celá země, a autorka a moderátorka pořadu ČT 1 Pečení na neděli, jestli bych nepřipravil nějaké pečené jídlo. Dlouho jsem hledal, přemýšlel a vymýšlel... Natáčet se mělo v Lednici na zámku a okolí, a měl jsem to štěstí a možnost nahlédnout do jídelních lístků knížete Jana II. z Lichtenštejna, kde jsem hledal inspiraci. Kníže však jedl poněkud střídmě, ale zaujal mě "pomerančový rosol v pohárcích", a vzpomněl jsem si na tento recept, který jsem chtěl už dlouho zkusit. 

Rosoly byly oblíbeným sladkým jídlem či desertem napříč 19. století, a tuto proužkovanou variantu najdeme už u Rettigové, coby měšťanské kuchařky, což je recept, který jsem použil. Ttuto, ale i složitější varianty s více druhy barevného rosolu různých příchutí najdeme i u vyšší společnosti a šlechty, jak ukazuje např. ilustrace z kuchařské knihy Johanna Rottenhöffera, dvorního kuchaře Ludvíka II. Bavorského. 

Suroviny:

4 menší, stejně velké pomeranče
2 pytlíky želatiny nebo jinou na 2 x 500 ml tekutiny 
(já používám Dr. Oetker, želatina na vaječnou tlačenku a aspiky, 20g)
Kůru z jednoho pomeranče
Kůru z jednoho citrónu
400 ml červeného vína
Skořice, hřebíček
Pomerančová šťáva z těch čtyř pomerančů
Cca. 300 ml bílého vína
300 (2 x 150) gramů cukru

Postup:

Připravte si čtyři menší, stejně velké pomeranče. V každém ze nich vyřízněte otvor velký asi jako desetikoruna, a lžičkou opatrně vydlabejte obsah včetně bílé hořké vnitřní slupky, ale tak, abyste kůru pomeranče neprotrhli.

Pokud si nejste jistí, změřte si obsah slupky tak, že do ní nalijete vodu, a tu pak přelijte do odměrky. Na menší pomeranč by mělo 200 ml stačit.

První rosol si připravte z vymačkané pomerančové šťávy a dolejte bílým vínem tak, aby toho bylo celkem 400 ml, povařte s citronovou a pomerančovou kůrou, rozpusťte v tom 150 gramů cukru, vmíchejte želatinu – na 400 ml vína použijte želatinu na 500 ml tekutiny, aby rosol hezky ztuhl.

Připravte si druhý rosol: 400 ml červeného vína svařte s kouskem skořice, deseti hřebíčky a 150 gramy cukru. Sceďte koření, a rozmíchejte želatinu na 500 ml tekutiny dle návodu.



Vydlabané pomerančové slupky si srovnejte do misky tak, aby všechny rovně stály a nehýbaly se. Nalijte do každé slupky vrstvu vychladlého žlutého rosolu z vína a pomerančové šťávy. Teprve až úplně ztuhne, vlijte druhou vrstvu červeného vinného rosolu.

Foto: Ivo Dvořák pro Českou televizi

Foto: Ivo Dvořák pro Českou televizi

Rosol musí být vychladlý, a začínat želírovat. Dávkujte jej vždy stejně velké množství – ideální je menší omáčková naběračka nebo dvě nebo tři polévkové lžíce na jednu vrstvu. Další vrstvu vždy vlévejte, až když předchozí úplně ztuhla, jinak se proužky slijí dohromady. V mrazáku jedna vrstva ztuhne asi během pěti minut. Pokud začne rosol v kastrůlku tuhnout, na chvilku jej ohřejte.



Až budou pomeranče plné až po okraj, nechejte jej vychladnout v chladničce, nejlépe přes noc. Seřízněte konce, a krájejte nožem namočeným v horké vodě na čtvrtky nebo šestiny. Pokud to má vypadat slavnostně, navršte kousky pomerančů do pyramidy kolem pomeranče na tác na nožce obloženém listy (ideální jsou listy hroznů, meruněk, apod.). Krásně vyniknou na míse na nožce, nebo nástolci, jako jsou tyto starožitné od firmy Christofle, které jsou asi sto let staré.

Z natáčení jsem byl hrozně nervózní - ono mluvit, když máte připravený text, nebo psát, je jednodušší, než odpovídat na předem neznámé otázky, když u toho musíte vařit, a zároveň vás sleduje čtyřčlenný televizní štáb, je hrozně těžké. :D Pořád jsem se ptal, zda ten záběr nenatočíme znovu, kvůli mému koktání a přeřekům, ale říkali, že to sestříhají, a že "to bude krásné". No, tak posuďte sami v iVysílání České televize. Myslím, že to udělali velice hezky. :)

Foto: Ivo Dvořák pro Českou televizi

Foto: Ivo Dvořák pro Českou televizi

Komentáře

Oblíbené příspěvky