Levandulový sirup

Je teplo a slunečno, levandule kvete, a tak je ideální doba pro výrobu levandulového sirupu! :) Je to velmi snadné, a odměnou vám bude limonáda krásně růžovofialové barvy a lahodné chuti.

Na litr sirupu budete potřebovat: 

100 gramů (asi hrst) levandulových květů

Lžíci kyseliny citrónové

Půlku citrónu

1 kg cukru

1 litr vody

Postup:

Ze stonků otrhejte květy. Někdo používá celé rostliny, ale myslím, že sirup pak nemusí mít tak hezkou barvu, a při maceraci mohou stonky zhořknout. Květy jsem z tužší části stonku stáhnul pomocí prstů, špičku stonky s květy jsem odtrhl a použil celou.

Až budete mít všechny květy otrhané, zvažte je, a připravte si ostatní přísady. Citrónovou kůru krájejte nejlépe ohebným filetovacím nožem nebo krátkým zahnutým nožíkem, aby na ní nebyla bílá slupka. Poté citrón oloupejte a nakrájejte na kolečka.

V hrnci přiveďte vodu k varu, rozmíchejte v ní kyselinu citrónovou, aby se rozpustila, a vložte citrón i s kůrou. Nechejte vychladnout. Do vlažné vody vložte květy, a nechte den nebo dva macerovat.

Poté sceďte přes sítko a jemné plátýnko (ideální jsou dětské látkové pleny), ohřejte, a rozpusťte v tom cukr. Plňte do ještě teplých lahví, které jste chvíli sterilizovali na 100 °C v troubě.

Počítejte s tím, že sirup po určité době, třeba po půl roce, začne měnit barvu, a z fialové se stane spíše červená, chuť však neztratí. Podávejte s ledem a citrónem - citrón umocní fialkovou barvu.

Komentáře

Oblíbené příspěvky