Vejce do skla

Podařilo se mně sehnat pár těchto překrásných pohárků, o kterých si většina lidí myslí, že jsou na zmrzlinu, ale podle dobového katalogu jsou na míchaná vajíčka. Já jsem měl chuť na „vejce do skla“, a tady je recept. 

Na jednu porci budete potřebovat dvě vejce, trochu parmesanu, kousíček másla, a sekanou petrželku nebo pažitku.

Postup:

* Do vařící vody vložte vejce (já jsem použil dvě na porci), a vařte čtyři nebo pět minut, podle toho, jak moc uvařená je máte rádi.

* Rozbijte špičku jednoho vejce, a obsah vyškrabte pomocí lžičky do pohárku

* Posypejte strouhaným parmazánem

* Přidejte druhé vejce, opět posypte sýrem, a sekanou petrželkou

* Na závěr polijte kouskem rozpuštěného másla. Viděl jsem recepty, kde máslo rozpouštěli v kastrůlku - pokud však vejce připravujete jen pro jednu nebo dvě osoby, stačí je rozpustit ve lžíci nad horkou vodou z vajec  ;)

* Dle chuti osolte a opepřete. Dobrou chuť!

Tip: do pohárku, ve kterém chcete vajíčka podávat, napřed nalijte horkou vodu, aby se zahřál, a před podáváním ji vylijte, a pohárek utřete do sucha.


Tady je fotka z Učebnice pro hostinské pomocníky, která vyšla snad někdy kolem roku 1910, a je to ukázka nádobí z Berndorfské továrny na kovové zboží (Krupp Berndorf).

Komentáře

Oblíbené příspěvky