Nakládaná vejce v octu (pickled eggs)

Pickled eggs, nakládaná vejce v octu - to je pro mě taková "guilty pleasure" anglické kuchyně. Pro spoustu lidí to zní děsivě až odpudivě, stejně jako další anglické recepty, kdy vezmete něco dobrého, a pak to celé zalijete octem, nebo to v něm vaříte (jako třeba mátová omáčka, brrr). 

Já jsem se do nich také poprvé pustil hlavně proto, že mě lákala ta zrůdnost, a byl jsem zvědavý, jak to bude chutnat. A také je zmiňovali v mém oblíbeném seriálu Panství Downton. Kuchařka paní Crawleyové si stěžuje sluhovi, že už nemá co dělat, když paní odjela na kontinent léčit raněné vojáky, a že už prý i naložila vejce, i když je pan Crawley nemá moc rád. Tak jsem usoudil, že když je dělá i kuchařka paní Crawleyové, asi to zase taková ohavnost nebude.

Tak jako většina naložených pokrmů, se dříve vejce takto upravovala, protože před vynálezem velkochovů slepic slepice v zimě prostě nenesly, a toto byl jeden ze způsobů, jak vejce uchovat na zimu.

Překvapivě - jsou velice dobrá. Řekl bych, že jsou to takoví "utopenci" pro vegetariány (a moji vegetariánští kamarádi si je pochvalovali). Měl jsem obavy z konzistence, ale vejce jsou ještě tvrdší, než když jsem je uvařil, takže hezky drží tvar. Co se týče chuti, bude taková, jaký uděláte nálev,  řekněme, že podobná utopencům.


Na jednu sklenici o obsahu 0,7 litru budete potřebovat:

7 nebo 8 vajec (já jich raději vařím víc, kdyby šly špatně loupat) uvařených alespoň 10 minut na tvrdo (musejí být "hodně tvrdá")
150 ml octa
250 ml vody
Koření - celý pepř, bobkový list, hořčičné semínko, sůl, nové koření
Cukr

Vše smíchejte a pár minut povařte. Množství je přibližné, nálev si připravte podle vlastní chuti. Ideálně začněte vodou a přidávejte po částech ocet, abyste to s ním nepřehnali. ;) Vejce budou chutnat po nálevu. Pokud chcete, aby vejce zůstala bílá, budete si muset koupit anglický "malt vinegar". Pokud vím, u nás se nevyrábí, ale ten anglický mívají třeba v Tescu.

Nálev si samozřejmě můžete dochutit a obarvit podle sebe - třeba použít červený ocet a přidat pár kostek červené řepy a šťávu z ní, aby byla vejce červená, pokud máte rádi pikantní, přidejte chili papričky a česnek... Nezapomeňte úplně všechny přísady povařit.

Mezitím si sklenice vypláchněte vařící vodou, anebo je dejte na pár minut do trouby předehřáté trouby na 100 °C (kvůli sterilizaci), vnitřní stranu víček polijte horkou vodou. Sklenice ani víčka pak neutírejte.

Naskládejte oloupaná vejce do sklenice, zalijte horkým nálevem včetně koření, a pevně uzavřete. Po vychladnutí skladujte v lednici či na chladném místě, a nechejte před konzumací alespoň čtyři týdny uležet. 

Pokud použijete jiný než čirý ocet, dejte vejce do větší sklenice, anebo láhví občas zatřeste, aby se vejce otočila. Pokud je necháte jen tak ležet, zůstane strana, kterou se vejce dotýkala stěny sklenice, bílá.

Komentáře

Oblíbené příspěvky