Potage Du Barry (květákový krém)

Hraběnka du Barry se do historie zapsala především svojí krásou a volnějšími mravy, díky kterým to dotáhla až na milenku Ludvíka XV. Byla prý také gurmánkou, a právě podle ní je pojmenována květáková polévka, kterou pro ni vymyslel její kuchař na konci 18. století. Francouzsky se jí říká potage du Barry, a připravuje se z květáku, eventuálně se přidávají brambory. Když přidáte mléko, říká se jí velouté du Barry, a když ji zjemníte smetanou s rozkloktaným vejcem, říká se polévce krém du Barry. Je chutná, rychlá, a snadná. Já ji vždy zahušťuji vejci se smetanou, čímž docílíte skvělé, jemné chuti. Je to jedna z mých oblíbených polévek, protože miluji krémy a květák. A když mně minulý týden trhali osmičku a doporučili kašovitou stranu, uvařil jsem si jí hrnec. ;)

Na 6 porcí budete potřebovat:

Máslo na osmahnutí zeleniny

Cibule nebo šalotka

Střední hlávku květáku - asi 1/2 kilogramu

Kuřecí vývar (asi 1 litr)

Sůl, pepř, bobkový list

200 ml smetany

1 vejce

Na másle osmahněte cibuli nebo šalotku nakrájenou nadrobno. Jakmile zesklovatí, přidejte květák rozdělený na menší růžičky. Chvíli opečte (ale aby zůstal bílý) a zalijte vývarem. Přidejte sůl, pepř a bobkový list, a vařte do změknutí (asi 20 minut). Několik hezkých růžiček si odložte stranou na ozdobu. Vyjměte bobkový list, a polévku rozmixujte dohladka. Vmíchejte vejce se smetanou a chvíli míchejte metličkou, aby se polévka spojila. Kdyby byla příliš hustá, zřeďte ji mlékem či vývarem. 

Podávejte ozdobené růžičkami květáku a posypané zelenou petrželkou.

Komentáře

Oblíbené příspěvky