Lososová pěna, předkrm z Panství Downton

 

Vzpomínáte na tu epizodu Panství Downton, kde Mrs. Patmore radila Ethel, služce Mrs. Crawley, jak připravit oběd? Ethel pochybuje, že zvládne lososovou pěnu, a na to jí Mrs. Patmore říká, že ji zvládne každý, komu slouží údy. Tak jsem si našel recept, a jednou ji připravil jako předkrm. Je opravdu snadná na přípravu, a celkem rychlá. A navíc, pokud máte formu v podobě ryby, bude vypadat krásně. :)

Budete potřebovat
400 g syrového lososa
1/4 litru majonézy
Želatina ke ztuhnutí půl litru tekutiny (prodává se obvykle v sáčcích na toto množství)
1 lžíce citronové šťávy
1 - 2 lžíce kečupu
Sůl, pepř
Citron a zelený salát na ozdobu, nebo čerstvá okurka


Postup
Poduste lososa s trochou vody. Až je měkký, vytáhněte jej a dejte chladit. Ve vodě, ve které se dusil, rozmíchejte želatinu dle návodu. Pak smíchejte majonézu, citronovou šťávu a  kečup - ten se tam přidává hlavně kvůli barvě, protože losos vařením zesvětlá. Vychladlého lososa rozdělte na menší kousky, smíchejte ochucenou majonézu, a vše rozmixujte (v době bez mixérů se pěna pasírovala skrz jemné síto). Přilijte aspik a opět dobře promíchejte. Hlídejte si množství tak, aby vám to vyšlo, aby byla forma plná. Já mám půl litrovou porcelánovou formu, takže mně ještě zůstalo, a zbytek pěny jsem dal do menších formiček nebo do misky. 


Pokud máte porcelánovou nebo keramickou formu jako já, vymažte ji trochou olivového oleje, aby šla pěna dobře vyklopit. Pokud máte kovovou formu, vymazávat ji nemusíte, a kdyby nešla pěna sama vyklopit, namočte ji na chvilku do horké vody. 

Dejte do chladničky ztuhnout, což trvá asi dvě, tři hodiny, takže jde o snadný a celkem rychlý recept, ale ideální je připravit jej den předem nebo ráno, pokud chcete pěnu podávat k večeři. Vyklopte na tác, a obložte třeba plátky okurky a měsíčky citronu, nebo salátem jako já. Nezapomeňte však salát těsně před podáváním ochutit octem a olejem, jinak to bude jako pekelné oblohy v devadesátých letech - jídlo obložené hromadou syrové neochucené zeleniny. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky